Trump wint, ook al verliest hij

Biden is terug. Hij was tijdens het tweede en laatste debat tegen Trump zelfs in vorm, wist zijn eigen argumenten te tellen, slaagde erin in de camera te kijken en hij had een paar heel goede punten, met name op het gebied van COVID-19. Trump op zijn beurt wist effectief met modder te gooien en wees er, net al Bernie Sanders eerder, op dat Biden zevenenveertig jaar lang de kans had gehad om iets te veranderen. Biden begon toch nog verrassend vaak te stamelen, maar er zat zeker systeem in: dat gebeurde vrij consequent wanneer hij geëmotioneerd werd, wanneer er veel op het spel stond. Maar een paar keer kreeg je zelfs het geruststellende idee dat de V.S. na drie november terug zou gaan naar het oude normaal, uit de tijd dat Obama president was en Biden vicepresident.

Maar zo is het natuurlijk niet. Biden mag dan nog bij zijn verstand zijn en zelfs Trump, maar een groot deel van de kiezers is dat niet.

Uit de psychologie weten we, dat er nogal wat mensen zijn die voortdurend op het randje van de waanzin balanceren. Je hoeft maar een heel klein beetje druk uit te oefenen om ze eroverheen te duwen. Dan gaan ze decompenseren, zoals dat heet. Ze moeten namelijk voortdurend hun latente waanzin compenseren om het zicht op de realiteit te houden. Dat lukt na zo’n duwtje niet meer.

De caleidoscoop van de halve waanzin

Maar er is een grotere groep die niet echt latent psychotisch is, maar toch ook verre van psychisch gezond. Beide groepen vind je trouwens ook aan de andere kant van het politieke spectrum. Maar goed, geef je die mensen dus een duwtje, dan gaan ze in plaats van de objectieve realiteit andere dingen zien. Ze ontdekken ineens een nieuwe werkelijkheid. Het is de oude werkelijkheid, maar dan gezien door de caleidoscoop van de halve waanzin, maar dat weten ze niet. Zo denkt een derde van de Trump-kiezers dat COVID-19 helemaal niet bestaat. Eén groot complot van de elite om mensen via een door Bill Gates gemaakt vaccin te controleren. Vaccins zijn sowieso slecht, de aarde is plat, en de zwarte bevolking is eropuit om de witte bevolking te vervangen. Obama is geen Amerikaan, Kamala Harris trouwens ook niet en alles wat de gewone mainstream media vertellen is één grote leugen en de waarheid vind je alleen op sociale media.

Trump regeert via sociale media. Aan de oppervlakte doet hij dat vooral door Twitter. En ook als is zijn account, dat  ‘beveiligd’ was met het wachtwoord maga2020! en zonder 2FA, gisteren voor de tweede keer door een Nederlander gehackt, hij bereikt er veel meer mensen mee dan Biden. Als Trump tweet, dan lijkt zo’n tweet op een filmpje, want de cijfers voor likes en retweets bewegen razendsnel. De gemiddelde Amerikaan leest geen krant en kijkt niet op internetnieuwssites en kijkt niet naar normale tv-zenders. Die haalt zijn informatie van Twitter en Facebook. De gemiddelde Nederlander trouwens ook steeds vaker, want die kopieert alles wat slecht is, van SUV’s via obesitas tot sociale media, van de V.S. En zoals Arjen Lubach op achttien november treffend liet zien, zit achter het businessmodel van sociale media een geldmachine die er alleen in slaagt de aandeelhouders tevreden te houden wanneer hij de klikkers steeds verder in de bubbels van hun leugenmoeras zuigt.

Steve Bannon

Trump heeft gewonnen. Hij is er dankzij Steve Bannon en andere dubieuze figuren in geslaagd een nieuw electoraat aan te spreken en te beïnvloeden en de sociale media en bestaande krachten doen de rest. Als Biden wint, erft hij een land waarvan een zesde of meer bestaat uit mensen die het zicht op de werkelijkheid hebben verloren, die met wapens rondlopen en bereid zijn voor hun waanideeën in actie te komen. Sterker nog: Trump heeft ze al opgeroepen om het niet te accepteren wanneer hij zou verliezen, want dat zou sowieso het gevolg van fraude zijn. Ter linkerzijde zien we trouwens ook aanzetten tot gewapend verzet. De geest is uit de fles. Biden zal er nooit in slagen die er weer in te krijgen, want hij is geen echte leider. Ooit een natuurlijke leider gezien die als het er echt om spant, begint te stotteren?

Amerika is een zwaar gepolariseerd land geworden waarin het maatschappelijke debat is gaan lijken op het eerste debat tussen Trump en Biden. Twee grote groepen die volstrekt niet naar elkaar luisteren en die al schreeuwend de afstand tot elkaar alleen maar vergroten. De ene groep doet dat met complottheorieën en sociale-media-leugens en de andere met op hol geslagen politieke correctheid. Er is een maatschappij ontstaan die veel lijkt op de eerste scènes van dystopische films, de momenten kort vóórdat er een burgeroorlog uitbreekt.

Zo erg wordt het waarschijnlijk niet, maar voorlopig heeft Trump hoe dan ook gewonnen. De enige hoop is dat er post-COVID een soort nieuwe redelijkheid van het midden ontstaat, die de twee extremen deels weer bij elkaar brengt. Maar daarvoor moeten we niet bij de nieuwe president zijn, of die nu Trump of Biden heet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *