Gods toorn, Irma en het vaccin

Gods toorn is zeer verschrikkelijk, zegt de bijbel. Zo zijn er heel wat kinderen die polio hebben gekregen omdat de God van de Veluwe tegen vaccinaties is. Vreselijke ziektes komen en gaan maar menselijke domheid blijft altijd bestaan, dus hebben we nu weigerhersteldhervormden. Je mag je afvragen of je orthodoxe gelovigen hun gang mag laten gaan  – ik vind van niet – en hoeveel mensenlevens dat mag kosten – ik vind: geen enkel. Wanneer onvoldoende mensen meedoen aan vaccinatie zal dat tragische gevolgen hebben. Allereerst onder die groepen zelf, daar weten ze op de Veluwe alles van. Maar onder de rest van de bevolking natuurlijk ook – al zal dat effect kleiner worden naarmate meer mensen wél zo verstandig en solidair zijn om zich te laten vaccineren.

Het weigeren van vaccinatie is maatschappelijk en uit oog van de zorg voor de volksgezondheid uiterst ongewenst, dus daar moet je iets aan doen. Er zijn drie mogelijkheden: straffen, belonen en Irma. Op Irma kom ik zo terug, nu eerst straf en beloning.

Belonen schijnt het best te werken, zeggen mensen die ervoor hebben doorgeleerd. Niet de gard, maar de pepernoten. Kortom: wie zich laat vaccineren krijgt een flinke korting op de premie van de ziektekostenverzekering. Dat lijkt me heel terecht, want van die verdwaalde types als de viruswaanzinnigen en de weigerhersteldhervormden kosten ons erg veel geld.

Traag vaccineren

Wat ook heel veel geld kost: traag vaccineren. Hoe trager we vaccineren, des te meer mensen belanden alsnog op de ic’s en des te langer blijven maatregelen noodzakelijk die de economie afremmen. Boris Johnson wil daarom binnen een paar weken iedereen vaccineren. Hier te lande willen ze er minstens een jaar de tijd voor nemen. Daar worden dan heel zwakke argumenten voor aangevoerd. Het BioNTech/Pfizer vaccin moet bewaard worden bij min zeventig graden Celsius dus het zou niet geschikt om naar verzorgingstehuizen en zo te brengen, heet het. Nu is min zeventig graden helemaal niet zo koud, vloeibare stikstof bijvoorbeeld is bijna min tweehonderd graden en dat kun je op iedere straathoek kopen voor minder dan zeven euro. Lijkt me een koud kunstje voor een of andere Delfterik om een draagbare vaccinatiekist te maken. Maar het Moderna-vaccin (94,5% effectief) kun je bij min vier graden Celsius bewaren net als het CureVac-vaccin dus daar voldoet al een diepvrieselementje van de HEMA van vier euro. Laat dat CureVac-vacin nu ook vrijwel klaar zijn én via de EU krijgen we er zestien miljoen van, goed voor acht miljoen Nederlanders. Dan ook nog eens zo’n twaalf miljoen van Pfizer (zes miljoen personen) dus veertien miljoen. AstraZeneca komt daar natuurlijk ook nog bij. Kortom: meer dan genoeg om lang voor de vakantie iedereen ingeënt te hebben.

Traag vaccineren is ook om ander redenen nogal duur. We hebben nu al te maken met verzet. Als je er nu een jaar of langer over gaat doen om te vaccineren heb je dus een jaar lang te maken met idioten die allerlei andere achterlijke dingen gaan doen. Dat maakt het allemaal nog duurder. Dan heb ik het nog niet eens over de kosten van een jaar lang vaccinatiejournaals en over de overuren voor Irma door de extra persconferenties.

Kortom: zo snel mogelijk vaccineren. Maar geef Irma dan gewoon een tv-programma want we gaan haar natuurlijk wel missen. Misschien een programma waarin we mensen gaan uitleggen waarom die nieuwe moderne vaccins zo veilig zijn en hoe het mogelijk is dat ze zo snel ontwikkeld konden worden. Want het kan geen kwaad om te proberen de steeds groter wordende groep van mensen die denkt dat de aarde plat is, dat de Amerikaanse verkiezingen vervalst zijn en dat vaccins een uitvinding van de duivel zijn, te overtuigen. Irma is daarvoor ideaal, want die mensen zijn doof voor alle redelijke argumenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *