Kaag onheus bejegend door fotograaf

NRC was ooit bekend vanwege uitstekende fotografie van Vincent Mentzel. Tegenwoordig vallen de foto’s in de courant vooral op door heel veel lelijke ruis, veel te grote contrasten en weinig of geen doortekening, te sterke verscherping, jpg-artefacten en een door een huidweergave die de indruk wekt dat er een dermatologische epidemie heerst. Het allerergste voorbeeld is nog wel de foto van minister Kaag die ik vandaag te zien kreeg.

Als ik van plan geweest zou zijn om op haar te gaan stemmen, dan zou ik daar na het zien van de foto helemaal vanaf gezien hebben vanwege de angst voor het Fortuyn-effect: stemmen op een dode. Ik kreeg toch ook echt medelijden met haar want de foto die bij een berichtje over onheuse online bejegeningen geplaatst werd, was honderd keer erger dan welke seksistische tweet dan ook. Niet alleen was de foto bepaald onflatteus en leek haar huid zo verschrikkelijk wit dat zelfs de grootste gelover in de superioriteit van het blanke ras haar wit zou moeten noemen, maar één helft van haar gezicht was ook volkomen overbelicht.

Beginnersfout natuurlijk, want de achtergrond was donker en de voorgrond (Kaag) was licht en aan de zijkant van haar gezicht en haar haar, volkomen wit (255, 255, 255 in Photoshop). Een goede camera, desnoods met op hoge lichte gerichte meting, corrigeert dat. En als je camera dat niet corrigeert, dan weet je dat en zorg je van te voren al dat je de belichting handmatig instelt of de belichtingscorrectie gebruikt, dat kon in de tijd van Vincent Mentzel al. Beginnersfout dus. Maar ja, je mag toch aannemen dat de foto gemaakt is door een professionele fotograaf. Zou die dan niet weten hoe de belichting van zijn camera werkt? En ook niet hoe je de verscherping van de camera en/of Photoshop moet instellen?

Zie hier het probleem met de digitale fotografie in een notedop: vroeger moest je wel iets van fotografie afweten, want anders was de kans groot dat je foto helemaal mislukt was. Tegenwoordig staat er altijd wat op, maar daardoor krijgen fotografen de kans om beelden te maken waarvan ze zelf niet begrijpen hoe slecht ze zijn. Mentzel moest tijdens zijn opleiding bij Maria Austria iedere keer opnieuw een afdruk maken, net zo lang totdat zij tevreden was en hij had geleerd hoe een echt goede foto eruit ziet. Jammer dat die tijden voorbij zijn.

De fotograaf is overigens onbekend en misschien is het ook maar beter dat die onbekend blijft. Deze foto komt in aanmerking voor de #delodencamera . Ik houd je op de hoogte als er nog een betere kandidaat gevonden wordt.

Als je niet weet hoe je te grote verscherping kunt voorkomen:

  • Werk je in jpg, stel dan de verscherping van je camera (met name die van kleine details) een stuk lager in of zet hem helemaal uit bij grote contrasten en een hard objectief als een 70-200mm f/2.8. Schakel ruisonderdrukking niet uit.
  • Werk je in RAW, idem, of stel hem laag in en schakel ruisonderdrukking niet uit.
  • Gebruik frequency separation om de huid zachter te maken.
  • Of gebruik een portret filter.
  • Of gebruik het neurale filter huideffening in Photoshop, dat vind je bij filters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *