Ollongrengate

Operatie ijskonijn

Is Ollongren alleen maar heel blond? Of heeft ze de notities opzettelijk laten uitlekken? Of is er sprake van freudiaanse vergissing?

Als je de serie ANP-foto’s bekijkt https://www.anpfoto.nl/search.pp?eventid=6026073

dan zie je dat juist op het moment dat ze langs de opgestelde fotojournalist loopt, Ollongren de stukken zodanig vasthoudt dat alle tekst duidelijk leesbaar is. Haar hand bedekt de andere mappen (!) maar net niet dit cruciale a4-tje, dat een stuk omhoog geschoven is, om toch maar vooral de hele tekst zichtbaar te maken. Haar collega Anne-Marie Jorritsma heeft het A4-tje in haar boodschappentas gestopt. Ollongren heeft net zo’n boodschappentas bij zich (waarschijnlijk moesten ze allebei nog naar de Haagse Markt) maar ondanks het feit dat het regent heeft ze daar het a4-tje niet ingestopt. Bovendien ging ze naar huis, dus ze had die stukken pas thuis weer nodig. Je kunt dan alleen maar concluderen dat Ollongren het met opzet doet, óf gebukt gaat onder de dwang tot freudiaans lekken (bijzonder kwalijk bij een minister van BiZa).

Wat spreekt er vóór opzet:

  1. Ollongren is goed genoeg geïnstrueerd, zowel tijdens mediatrainingen als door het ministerie, om te weten dat op deze manier zaken uitlekken, helemaal wanneer je met documenten op twee meter afstand langs fotografen loopt. Zelfs met een Canon kun je ze dan leesbaar fotograferen.
  2. De grootste concurrent van D66, de VVD, wordt hierdoor hard geraakt op het punt van geloofwaardigheid en betrouwbaarheid, en dan vooral Rutte zelf.
  3. Concurrent nummer twee, het CDA eveneens, want Omtzigt is natuurlijk in allerlei opzichten de achilleshiel van het CDA.
  4. Door te suggereren dat de linkse partijen uit elkaar gespeeld kunnen worden, maakt ze duidelijk dat een coalitie met één van die partijen mogelijk is.
  5. Ze zet kwaad bloed in de toekomstige coalitie, beschadigt alle tegenstanders, neemt alvast een aanloopje naar de parlementaire enquête en bereidt de daaropvolgende val van Rutte IV en de machtsovername van D66 voor.


Een veel gehoorde verklaring is dat ze de fout gemaakt heeft omdat ze confuus was doordat ze net gehoord had dat ze positief getest was. Maar je mag met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aannemen dat Ollongren allang een sneltest gedaan had en dat de uitkomst van de PCR-test voor haar niet als een verrassing kwam. Des te kwalijker dat ze niet thuis bleef. Maar ja, ze had nog een belangrijke missie uit te voeren: operatie ijskonijn (Ollongren wordt wel ijskonijn genoemd). Het feit dat ze vanwege de positieve test ineens weg moest, kwam haar juist goed uit, want daardoor had ze een excuus voor haar stommiteit.

Voor D66 zou het in ieder geval de tweede keer binnen een paar dagen zijn, dat ze met een geësceneerde foto aan komen zetten, zo CDA-chroniquer PG Kroeger:

https://www.nporadio1.nl/politiek/30576-chroniqueur-cda-positie-omtzigt-nu-onaantastbaar-geworden

Hier https://www.mediacourant.nl/2021/03/jort-kelder-kritisch-over-nu-al-beroemde-sigrid-kaag-foto/

is  ieder geval te zien dat de eerste keer zeker geënsceneerd was. Overigens kun je ook goed zien dat Kaag de motoriek heeft van een tachtigjarige maar dat terzijde. Hoe dan ook is het geen fotojournalistiek, want de foto is gemaakt door een fotograaf die daar in opdracht van D66 aanwezig was en D66 heeft de foto aan het ANP gegeven. Het is dus geen fotojournalistiek maar een advertorial, maar hij stond wel in alle kranten.

De foto van het A4-tje van Ollongren zou wel eens in dezelfde categorie kunnen vallen, maar dan via een eentweetje met de ANP-fotograaf. Maar dat hoeft eigenlijk niet eens want je weet als politica dat die mensen daar staan te wachten. Als Ollongren de stukken met opzet aan de camera’s heeft getoond, dan is dat in ieder geval een fraai staaltje moddervechten. Het roept bovendien de vraag op, of de stukken authentiek zijn. Tegen stukken die in opdracht van Rutte geschreven lijken te zijn, kan deze zich natuurlijk moeilijk verdedigen. Als het een truc van de D66-spindoctors is, dan is het wel de knapste spin sinds Balkenendes  ‘u draait en u bent niet eerlijk’ – maar ook de smerigste.

Maar lees hier verder hoe het ook in elkaar kan zitten.

N.B. Vergeet niet te vermelden dat je het hier voor het eerst gelezen hebt 🙂

One thought on “Ollongrengate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *