Ollongren, de film: een ijskonijn, dat piept enorm

Het ís mogelijk, dat Ollongen het A4-tje per ongeluk getoond heeft. In dat geval wordt de waarschijnlijkheid dat het door D66-spindoctors geschreven is, zeer klein. Dat houdt dan ook weer in dat het wel bijna VVD-aanwijzingen moeten zijn. Dat is ook niet zo gek, want wie wil er nu samenwerken met een partij met een fractievoorzitter (Omtzigt) die de hele tijd aan je voeten staat te blaffen en die je voortdurend in je kuiten bijt? Ik heb heel veel respect voor Omtzigt maar ik begrijp heel goed dat Rutte hem een lastpak vindt. Rosanne Hertzberger gaat zelfs zover dat ze vindt dat juist Rutte en niet Omtzigt een functie elders moet krijgen:  https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/27/nee-rutte-moet-een-functie-elders-krijgen-a4037463.

Wie er dan ook weg moet, duidelijk is dat D66 óf de zaak flest, óf de zaak flest. D66 heeft namelijk óf de documenten laten uitlekken c.q. fotograferen, óf de partij doet mee aan een spelletje om een belangrijke volksvertegenwoordiger buitenspel te zetten. In beide gevallen maakt de partij zich schuldig aan iets dat volkomen in strijd is met Kaags mantra van nieuw leiderschap.

Het meedoen aan het spelletje om Omtzigt buitenspel te zetten, zou dan ook het gedrag van Ollongren verklaren, in het geval dat het echt een blond ongelukje was. Bij leugenaars en overspelplegers die niet heel getalenteerd zijn in het liegen, is er vaak iets in hun onderbewuste dat ze dwingt om de waarheid alsnog te onthullen. Denk aan de film Un éléphant ça trompe énormément, waarbij een overspelpleger zich zo stom gedraagt dat hij op het dak belandt, door de brandweer gered moet worden en op het achtuurjournaal komt. Ollongren, de film: Een ijskonijn, dat piept enorm.

Maar eigenlijk maakt het niet zo veel uit of het nu boze opzet dan wel blonde stupiditeit is. Rutte kan zich niet verdedigen, want hij kan niet ontkennen dat Omtzigt een blok aan zijn been is. Hoe meer hij erover zegt, des te meer vestigt hij de aandacht op zijn rol in de toeslagenaffaire. Wie weet, slaat de opmerking op het A4-tje over Hoekstras onderhandelingsstijl ook wel op het inzetten van Omtzigt als dreigement. Iets in de trant van: ‘als we niet zes ministerposten krijgen, dan laat ik Omtzigt op je los’.

Hoe dan ook was duidelijk te zien dat Rutte voor het eerst sinds lange tijd in verlegenheid gebracht was. Geen spoor van een glimlach speelde meer op zijn lippen en hij wist op geen enkele manier de onwenselijke werkelijkheid te relativeren. Alle teflon leek van de bodem van zijn politieke ziel geschraapt.

Dit wordt een moeilijke formatie, zoveel is duidelijk. Kaag begon al haar machtspositie uit te spelen bij de avondklok en nu, met Olongrengate, dreigt ze haar machtspositie nog verder uit te bouwen. Of dat slim is, valt te bezien. Kaag kan namelijk alleen met Rutte regeren. Maar voor Rutte zijn er maar liefst drie mogelijkheden om zonder D66 te gaan regeren: twee over rechts en één over links. Een meerderheidsregering over rechts is in zoverre lastig, dat hij dan de ban op de PVV moet opheffen. VVD, PVV, Ja21, CDA, CU, SGP en BBB komen samen dan wel op 76 zetels. Alternatief zou een gedoogkabinet zijn, dat is de tweede mogelijkheid over rechts. In beide gevallen is de kans op conflicten groot. De tweede mogelijkheid zou over links zijn, met maar liefst 78 zetels: VVD, CDA, SP, PvdA, CU, 50+, PvdD, Volt en Bij1. Sylvana Simons is niet echt nodig voor de meerderheid, maar die heeft al wel de mooiste ANP-foto sinds tijden opgeleverd, dus die moet erbij: https://www.anpfoto.nl/search.pp?pictureid=429494175&page=1&pos=10&title=Verkennende-gesprekken-over-formatie

50+ zou je nog wel kunnen laten vallen want ik denk dat het al zeven maanden duurt voordat Liane den Haan uitgelegd heeft wat ze nu precies met de AOW wil en die tijd hebben we niet. Het idee van een formatie over links is, dat je dan alle vijanden van je vijand (D66) als je vrienden beschouwt. Wanneer Kaag het onderste uit de pan wil, dan zou dit wil eens het lid kunnen zijn dat ze op haar elegante neusje krijgt.

Hoe onwaarschijnlijk ook, het zou niet de eerst keer zijn in de Nederlandse parlementaire democratie dat de winnaar van de verkiezingen de verliezer van de formatie wordt: dat overkwam Joop den Uyl in 1977. Het tweede kabinet Den Uyl kwam er nooit, ondanks het feit dat de PvdA er maar liefst tien zetels bij won en met 43 zetels de grootste partij werd. In plaats daarvan kregen we na 208 dagen (de langste formatie uit de Nederlandse geschiedenis) het kabinet Van Agt-Wiegel. Tip voor Rutte: bewijs dat het boze opzet was van Ollongren en je hebt een reden om D66 uit te sluiten. Dan even kwarttetten à la Bos en je hebt zó een kabinet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *