101 misverstanden die je je geld, gezondheid en verstand kosten

Einstein zei dat je alles zo eenvoudig mogelijk moet maken – maar niet simpeler. Maar ja, als iets voor Einstein te simpel is, dan is het voor ons nog steeds erg complex. Sinds de dood van Einstein is de wereld er ook alleen maar ingewikkelder op geworden en de wereld verandert in een steeds hoger tempo.

Dus heb je af en toe een boek nodig dat die ingewikkelde dingen wat simpeler maakt, maar net niet té simpel. 101 misverstanden is zo’n boek. Sterker nog, het is hét boek dat je in 2022 moet lezen om 2022 te begrijpen.

Waar gaat het over? Natuurlijk over misverstanden die je geld kosten, maar ook over de dogma’s en dilemma’s rond milieu- en klimaat, over de onzin rond ruimtereizen, kolonisatie van Mars en de oliedomme actieve zoektocht naar buitenlandse beschavingen en over de redenen waarom je geen Tesla moet kopen. Het beantwoordt de vraag of biljoenen vliegen gelijk hebben en we dus poep moeten eten en in één onwelriekende adem waarom de boeren ongelijk hebben en we de landbouwsubsidies af moeten schaffen. Nu we het toch over afschaffen hebben: het bespreekt ook waarom we de Nederlandse taal moeten afschaffen (niemand beheerst het Nederlands nog, zelfs bij het journaal kennen ze nog maar één voorzetsel: richting). Het geeft de oplossing voor het probleem van de huizenprijzen. Belangrijk: het maakt voor eens en voor altijd duidelijk wat de zin van het leven is en welke misverstanden daaromtrent bestaan. Maar het behandelt ook misverstanden als Nespresso en Senseo, sterke vrouwen en mannen en het misverstand dat je maar één glas alcohol mag drinken voor je achter het stuur kruipt. Nee, je verdient niet wat je verdient, de ochtendstond heeft geen goud in de mond, koffie is niet ongezond, een oudere auto met veel kilometers kost je niet veel geld en kan heel betrouwbaar zijn, apparaten worden niet zo gemaakt dat ze snel stuk gaan en we zijn niet trots op onze cultuur. Geloof het of niet: alle grote problemen waar Nederland mee worstelt worden in een paar honderd regels teruggebracht tot één eenvoudige maar ingrijpende oplossing. Je leert eindelijk de werkelijke reden waarom Hitler de oorlog verloor. Het boek vertelt je waar je nu meteen mee op moet houden: chatten, sociale media, mode, toetjes en nog zo wat. Het bespreekt populaire leugens als hervonden herinneringen en verdringing en je leert enkele grote oplichters kennen zoals Sigmund Freud en Elon Musk. Heel belangrijk: het bespreekt meerdere ernstige misverstanden rond het gewichtigste probleem van onze tijd, overgewicht en obesitas. Maar in wezen behandelt het boek vrijwel steeds één misverstand dat achter alle andere misverstanden schuilt: dat je dingen simpeler moet voorstellen dan ze zijn.

Nu zou je denken dat zo’n boek over al die problemen saai, triest en moeilijk is, maar door een onverklaarbaar toeval is het een ontzettend leuk en spannend boek geworden dat zelfs door millenials te lezen en te begrijpen is. Kortom: het is niet alleen het boek dat je moet lezen om 2022 te begrijpen, maar het is gewoon het boek dat je in 2022 móet lezen.

P.S.: De prijs wordt waarschijnlijk € 21,97 maar het kost eigenlijk niks want je haalt de aankoopprijs er meteen weer uit.

Dit boek is door de coronacrisis vertraagd. Het was al in januari 2020 grotendeels af. De veranderingen die COVID-19 met zich meebrachten, hebben het gelijk van de auteur bewezen, maar hebben ook diverse inhoudelijke aanpassingen noodzakelijk gemaakt. Verder Het komt uit in de lente.

De artikelen hieronder hebben op zich weinig met het boek van doen. Het zijn meer actuele observaties, die een idee geven van de schrijfstijl en die mogelijk potentiële kopers op het bestaan van het boek attent maken. Het betreft geen voorpublicaties.

Schuld en boete bij de toeslagenaffaire (24/12)

Gods toorn, Irma en het vaccin (16/11)

Onderduiken in tijden van corona (12/10)

Trump wint, ook al verliest hij (23/10)

Overigens ben ik van mening dat de minister van justitie moet aftreden (25/9)

De minister van justitie hoeft zich niet aan de wet te houden (7/9)