Overigens ben ik van mening dat de minister van justitie moet aftreden

Het vorige stukje schreef ik meteen na het kamerdebat. De volgende dag bleek waarom de oppositie zo mild was geweest: die zag een kans om er politiek gewin uit te halen. Zo gebeurt precies dat waartegen de minister om staatsrechtelijke redenen gewaarschuwd had: de straf voor het vergrijp van de minister wordt aangepast. Je krijgt geen strafblad en zeer waarschijnlijk worden de boetes ook verlaagd. Het is alsof mama zegt: ‘je mag niet voor het eten snoepen anders krijg je zes weken geen zakgeld’, er zelf op betrapt wordt en dan zegt: ‘nou goed, één week geen zakgeld dan’. Een kind kan begrijpen dat een dergelijk handelen je gezag sterk aantast.

Wat de zaak in theorie wel weer de-escaleerde, was dat er door het OM aangifte werd gedaan tegen minister Grapperhaus. Advocaat Gerard Spong suggereerde op 7 september in NRC dat de minister het zelf moest doen, maar dit komt aardig in de buurt. Toch, wanneer je kijkt naar de reacties van het publiek, heeft dat weinig effect gesorteerd.

Tom-Jan Meeus roept in NRC op 20/9/2020 de minister op om alsnog af te treden. Ik denk niet dat hij mijn advies nodig had om tot die oproep te komen, maar ik hoop wel dat Grapperhaus ons beider advies zou opvolgen.

Zeker na de oliedomme actie van Famke Louise & co, is respect voor het gezag meer dan ooit noodzakelijk. Op grotere schaal – dus afgezien van de affaire Grapperhaus – hebben we van doen met ontwikkelingen die onze democratie ernstig bedreigen, zie ook https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/04/helemaal-klaar-met-corona-en-met-de-overheid-a4010860.

Maar al deze problemen worden ook in het boek behandeld, zij het in verschillende artikelen/misverstanden. Kortom: binnenkort meer, in ieder geval in het boek!