Mooiste Schubert-liederen & 101 misverstanden

Schubert, geschilderd door Moritz von Schwindt met op de achtergrond het manuscript van Die Taubenpost en de cover van 101 misverstanden, (c) Dré de Man

24 september 2022 15.00 uur, Amstelkerk, Amsterdam

Amstelveld 10 (vlak bij de Stopera)

bestel of reserveer hier kaartje en boek

English / German / Français

(Vragen? Recenseren?)

Tenor Dré de Man en pianiste Irina Sisoyeva geven al vijfentwintig jaar Schubertiades: concerten voor vrienden en kennissen, met vrijwel uitsluitend Schubert-muziek. Ter gelegenheid van de presentatie van het boek 101 misverstanden die je je geld, gezondheid en verstand kosten vindt de eerste openbare uitvoering in deze serie Schubertiades plaats met meteen het mooiste Schubert-programma dat maar denkbaar is.*

Dit evenement is nu eens géén misverstand dat je geld kost: je krijgt een prachtig Schubert-concert, een spraakmakend, uiterst leesbaar en vermakelijk boek, een zeer korte lezing/boekpresentatie én een drankje, allemaal voor € 22,- . Beter wordt niet in ’22.

Maar de winkelprijs van het boek is € 21,97, dus je zou ook kunnen zeggen dat je € 0,03 betaalt voor een concert en een drankje. Zo is het in ieder geval gezien vanuit de vaste boekenprijs. Meer over uitvoerenden hieronder, meer over het boek: hier

Uitvoerenden en concertprogramma:

Dré de Man, tenor, Irina Sisoyeva, piano

Franz Schubert

 1. Liebhaber in allen Gestalten, D 558 
 2. Seligkeit, D 433
 3. Lob der Tränen, D 711
 4. Tränenregen, uit: Die schone Müllerin, D 795, X
 5. Der Wanderer an den Mond, D870
 6. Die Sterne D 939
 7. Lachen und Weinen, D 777
 8. Geistertanz, D 116
 9. Die Taubenpost, D 957, XIV

  korte pauze

 10. An den Mond, D 259
 11. Das Zügenglöcklein, D 871
 12. Auf dem Wasser zu singen, D 774
 13. Der Lindenbaum, uit: Winterreise, D 911, V
 14. Frühlingstraum, uit: Winterreise, D 911, XI
 15. Erlkönig, opus 1, D 328

Enkele bijzonderheden:

Alle liederen worden uitgevoerd in de originele ligging, dat wil zeggen in de tenor-ligging. Eén uitzondering: Lob der Tränen, want dat klonk in die ligging een beetje te larmoyant. Liebhaber in allen Gestalten wordt zelden gezongen en al helemaal nooit in vier strofes met de derde strofe die hier gebruikt wordt. In Die Taubenpost is op basis van een analyse die in het boek opgenomen van met name de tekst, een correctie  in de partituur uitgevoerd, bij die Träne selbst. Of je het er nu mee eens bent of niet, in ieder geval de moeite waard om er kennis van te nemen. Enfin, uiteraard zijn er meer bijzonderheden, maar die zou je toch echt moeten komen beluisteren.

Biografieën

Irina Sisoyeva

Irina Sisoyeva is pianiste, begeleidster, repetitor en vocal coach. Zij werd geboren in Samara, Rusland en won prijzen in de Kabalevsky kinderconcours en het Volga pianoconcours voordat zij met onderscheiding afstudeerde aan het Staats Conservatorium van St. Petersburg in 1994 (Master). Zij voltooide haar postdoctarale graad in 1996 (Aspirantura).

In Rusland trad Irina op als soliste met de staatsorkesten in Samara, Volgograd, Vladovostok en St. Petersburg, gaf solorecitals en werkte ze als pianiste en begeleider bij het Filharmonisch Orkest van Vladivostok en de Opera van Vladivostok. Tussen 2001 en 2011 was Irina werkzaam als begeleider, repetitor en vocal coach bij Opera Studio Nederland. Ook werkte zij voor Opera Trionfo, Opera Zuid, Opera Minora, Opera aan Zee, Supierz Arts Management, Tact Arts Management en de James McCray Voice Studio.

Van 2010 (tot 2017) heeft Irina gewerkt als koorrepetitor voor De Nationale Opera en vanaf hetzelfde jaar treedt zij regelmatig op als productierepetitor bij operaproducties. Ook heeft zij gewerkt met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Concertgebouw Amsterdam het Gergiev Festival in Rotterdam, het Grachten Festival in Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, Capella Amsterdam, Rotterdams Concertkoor.

Irina heeft ook gewerkt als pianist en als coach voor Russische opera bij het Internationaal Vocalisten Concours summer school en werd uitgenodigd om Russische Opera masterclasses te geven voor de Opera Studio Toulouse. Zij werkt regelmatig als taalcoach met vele professionele koren in Nederland en met bezoekende internationale operazangers.

Dré de Man

Dré de Man begon op zijn tiende Gregoriaans te zingen in het kerkkoor te Chevremont. Tijdens zijn studie Nederlands maakte hij bij colleges van Willem Wilmink onder meer kennis met de gedichten van Heine en zo ontstond zijn nimmer aflatende liefde voor Lieder. Tijdens zijn studie schreef hij een scriptie over de veranderingen bij de overgang van het classicisme naar de romantiek aan de hand van de muziek van Schubert en bestudeerde hij de muziekgeschiedenis. Dat laatste kwam goed van pas toen hij in 1986 radioredacteur werd bij het blad KRO-Studio. Daar schreef hij af en toe toelichtingen bij klassieke werken.

In 1995 nam hij zijn eerste zanglessen en in datzelfde jaar begon hij te zingen in het Kammerchor Bad Bentheim. Na terugkeer in Nederland volgde een deelname aan de groep Opera Prullaria. Vanaf 1998 geeft hij regelmatig een concert uitsluitend voor vrienden en kennissen. Bij deze reeks van concerten was resp. is de term Schubertiade echt op zijn plaats, omdat de concertfeestjes inclusief après-chanter vaak meer dan twaalf uur duurden. Het boekpresentatieconcert zet die traditie voort.

Van 2010-2013 schreef hij recensies van liedconcerten voor zijn site Du holde Kunst. Ook interviewde hij in het kader daarvan hij meerdere zangers en pianisten, waaronder Peter Schreier, Robert Holl, Christoph Prégardien, Maarten Koningsberger en Julius Drake. Vanaf 1998 werkte hij samen met Irina, die in deze veel meer een docente dan begeleidster was en die een zeer grote inspiratie vormde. Meer dan een jaar geleden begon hij dankzij een onverwachte vocale progressie opnieuw zeer intensief met Irina samen te werken en dat resulteerde in het huidige concertprogramma.

* Uiteraard is het antwoord op de vraag welke de mooiste Schubert-liederen zijn, of wat het mooiste Schubert-progamma is, zeer persoonlijk. Bovendien spelen praktische overwegingen – de liederen moeten bijvoorbeeld een relatie tot een of meer misverstanden uit het boek hebben – een rol. Niettemin was er groot enthouiasme bij meerdere Schubert-kenners over de liedkeuze, dus laten we het maar erop houden dat het een mooi programma is.